KJE PLUJEMO, PLOVNA POT, VKRCANJE IN IZKRCANJE

Plovna pot na reki Ljubljanici sega od Zapornic na Vrazovem trgu v centru Ljubljane in v Ljubljansko Barje

Vkrcavanje na našo ladjico priporočamo na Trnovskem pristanu, saj v navedenem pristanu ni gneče, v okolici pa so tudi urejena parkirna mesta.

PANORAMSKA PLOVBA SKOZI CENTER MESTA V BARJE

Eden najlepših objektov na reki Ljubljanici so prav gotovo Plečnikove vodne zapornice na Vrazovem trgu. V senci mestnih mostov se z reke odpirajo čisto novi pogledi na mesto Ljubljana. V smeri proti barju si lahko najprej ogledamo novejši Žitni most in bolj znani Zmajski most, kjer se nam odpre pogled na Plečnikovo tržnico in ljubljanski most ljubezni, bolj znan kot Mesarski most. Ko zaplovemo pod Tromostovjem se nam z vodne gladine odpre čudovit pogled na Frančiškansko cerkev in Prešernov spomenik. Plovba nas vodi skozi staro Ljubljano, kjer lahko občudujemo zgodovinska nabrežja, ki se prepletajo z urbanim utripom. Pred nami je znameniti Šuštarski most, ki ga vsi poznamo po popularni popevki, vidimo Hradeckega most, ki ga Ljubljančani bolje poznamo kot Mrtvaški most zaradi prejšnje lokacije ob ljubljanski mrtvašnici. Plovba vas bo zanesla do Špice, kjer se na eni strani Ljubljanica z Grubarjevim prekopom ovije okoli grajskega griča, z drugim delom pa tok vodi v Krajinski park Ljubljansko barje.

Mestno pokrajino tu zamenja pogled na zelene rečne bregove, številne ptice in rečne živali. Skrivnostna reka sedmih imen, kot tudi imenujemo Ljubljanico, nas po toku navzgor ponese mimo a vtocestnega mosta do Črne Vasi in Plečnikove cerkve na Barju do Lip, kjer Ljubljanico prečka Vodovodni most.

Splošne informacije

Januar 2020

KJE PLUJEMO

Čas plovbe je seveda odvisen od izbranega menija in je časovno omejen Plujemo pa vedno tako skozi staro mestno jedro kot v Ljubljansko Barje. Do kje plujemo pa je odvisno od časa plovbe.

Januar 2020

Vstopne izstopne točke

Vkrcanje in izkrcanje na ladjico je možno samo na uradnih vstopno izstopnih točkah rečnega prometa na reki Ljubljanici.

Februar 2020

Trnovski pristan

Trnovski pristan je idealna točka za vkrcanje na našo ladjico, saj ima urejena parkirišča ob reki, nudi pa tudi prelepo panoramo obrežja.

O PLOVBI

ZNAČILNOSTI PLOVBE IN ČASOVNI OKVIR

Povprečna hitrost plovbe rečne ladjice je 4 do 7 km/h. MAX. dovoljenahitrost pa 8 km/h.

RAZDALJE IN POVPREČNI ČAS PLOVBE OD TRNOVSKEGA PRISTANA
Tromostovje 1,1 km cca. 10 min
Zapornice na Vrazovem trgu 2,1 km cca. 20 min
Most čez obvoznico (izliv Iščice) 2,2 km cca. 25 min
Črna vas 3,0 km cca. 35 min
Lipe 6,6 km cca. 1,2 h

Seveda pa je plovba odvisna od hitrosti in pretoka reke Ljubljanice.

.